Titel: Børn af Himmelen, بچههای آسمان, Children of Heaven

Instruktør: Majid Majidi

Manuskriptforfatter: Majid Majidi

Udgivelsesår: 1997

Spillelængde: 1 time og 29 minutter

Af Shahin Aakjær

5_granatæbler_ANMELDELSE

Et par sko, der forsvinder og en stor portion søskendekærlighed. Meget mere skal der ikke til for at lave en sød og smuk film for folk i alle aldre. Hvis man er Majid Majidi behøver man i hvert fald ikke meget mere.

Plottet er utroligt simpelt og skarpskåret. Det grænser næsten til det banale, men holder sig på den elegante side. Det første, der ruller over skærmen, er et par slidte skomagerhænder, der reparerer nogle små pigesko.

Det er hovedpersonen, Ali, der er sendt ud på byærinder. Da skomageren er færdig, løber Ali videre og køber ind, før han skal hjem og hjælpe til i huset. Men han mister posen med lillesøsterens sko hos grønthandleren. I et kort uopmærksomt øjeblik forsvinder de. Den 9­årige Ali må vende tomhændet hjem. I samme øjeblik lillesøsteren Zahra ser sin bror, spørger hun ind til skoene. Han fortæller hende, hvad der er sket, og hun indvilger i at give ham en chance for at finde dem, før hun sladrer til faderen. De ved begge to, at familien er fattig, og der derfor ikke er råd til nye sko.

Ali finder dog ikke skoene, så de to søskende må dele hans slidte kopi­Converse-sko. Zahra går i skole om morgenen og har fri, lige inden Ali skal møde på sin skole senere på dagen. Så hver dag løber Zahra for at nå at give Ali skoene, så han kan komme i skole. Sådan fortsætter de to børn for at undgå at fortælle de voksne om tabet. Indtil den dag idrætslæreren annoncerer en stor løbekonkurrence, hvor tredjepladsen får et par nye kondisko. Ali deltager naturligvis i ræset og kæmper med næb og kløer for at få en tredjeplads.

I 80’erne og 90’ernes Iran blev der produceret en del fremragende film, med børn i hovedrollerne. “Hvor Er Min Vens Hus” (1987), “Guds Farve” (1999) og i dette tilfælde “Børn Af Himmelen”. Hvor fandt instruktørerne alle disse talentfulde børneskuespillere henne? Den ene mere imponerende end den anden. Amir Farrokh Hashemian, der spiller Ali, og Bahare Seddiqi, der spiller lillesøsteren, Zahra, er bestemt ingen undtagelser. Alis ansigt er sørgmodigt, og han manøvrer perfekt i følelsesregisteret. Zahra er så nuttet og forstående, at hun ville kunne gøre hvem som helst skruk.
Det bedste er dog hovedrollernes samspil.

De to skuespillere er ikke søskende i virkeligheden, men den søskendekærlighed, der er mellem deres karakterer, er ikke til at tage fejl af. De ved udmærket, at faderen ikke har råd til et par nye sko, hvorfor de ikke fortæller de voksne om problemet. Generelt fremstår de voksne figurer som fremmede elementer. Nærmest som i en Ole Lund Kirkegaard­bog. Faderen er sur, bekymret og råbende i den første halvdel af filmen. Gårdvagten har ingen indsigt i Alis hverdagskamp. Sidst men ikke mindst udspiller der sig en sigende scene i filmens slutning. Da Ali har løbet alt, hvad hans ben og lunger kunne holde til i ræset, vil alle de voksne fotograferes med ham. Af grunde der ikke kan afsløres her er Ali trist, hvilket de voksne linselus ikke bemærker.

Filmen giver også et indblik i de fine høflighedsfraser, som man finder i det persiske hverdagssprog. Da to handlende mødes i bazaren, siger den ene til den anden “må du ikke være træt”, som indgang til dialogen. Da faderen og Ali får gartnerjob i den rige del af byen og skal modtage betalingen, siger faderen: “der er alt for mange penge”. Den slags møder man konstant som rejsende i Iran. Men det bliver ekstra tydeligt indenfor de rammer, som “Børn Af Himmelen” sætter op.

Det vurderes, at Majid Majidi har lavet filmen for kun 180.000 amerikanske dollars. Hvis det er sandt, så har han udnyttet det til fulde. Det blev også den første iranske film, som blev nomineret til en Oscar i 1997. Den blev nomineret i kategorien: “Best Foreign Language Film of the Year”. Prisen gik dog til den italienske klassiker “Livet Er Smukt”.

SE TRAILEREN FOR FILMEN HER:

Denne anmeldelse er skrevet af Shahin Aakjær.

Kandidat i Mellemøststudier/Persisk fra Københavns Universitet.

E-mail: info@fabeldyret.dk

Skærmbillede 2016-02-18 kl. 00.45.20