Ghorme er kogt lammekød, og sabzi er krydderurter. I iranske butikker kan man købe en særlig blanding tørrede krydderurter til denne ret, men der kan naturligvis også bruges friske.

 

Opskrift:

1 dl røde kidney- eller sortøjebønner (blackeyed peas)

150 gram tørrede krydderurter eller 1 bundt bredbladet persille

2 bundter iransk/kinesisk purløg og 1 håndfuld bukkehornsblade

olie/smør

1 løg, hakket

1 tsk gurkemeje

500 gram lammekød i tern

5 dl vand

salt & peber

4 tørrede limefrugter (limu amâni)

2-4 spsk lime- eller citronsaft

 

Start med at lægge børnene i blød, gerne natten over. De tørrede grøntsager lægges i blød i 10 minutter. Kog bønnerne i letsaltet vand, indtil de er knapt møre. Steg løget i en gryde. Tilsæt gurkemejen, når løget er gyldent. Kom kødet i, og svits det sammen med løget. Kom ca. 5 dl. vand i, og lad kødet koge på lavt blus. Smag til med salt og peber.

 

Kom bønnerne i gryden, og lad dem koge sammen med kødet. Krydderurterne hakkes og svitses i lidt olie/smør på en pande og tilsættes derefter til gryden. Med en gaffel prikkes et par huller i de tørrede limefrugter, som ligeledes tilsættes gryden. Kom lime/citronsaften i, og lad retten simre ved lavt blus, indtil kødet og bønnerne er møre.