Af Adam Azizi Engell

Den iranske fodbold landholdstræner, portugiseren Carlos Queiroz, står foran en kæmpe stor opgave. Iran, i skrivende stund nummer 32 på FIFA´s verdensrangliste, er endt i en gruppe ved det forestående VM i Rusland, bestående af nationer såsom Spanien, Portugal og Marokko.

Det bliver nogle nervepirrende opgør, hvor især den iranske defensiv får travlt. Men hvis Iran vil gøre sig forhåbninger om videre avancement, skal der også scores mål.

I forhold til målscoringen og offensiven generelt har Queiroz muligvis, hvad man kunne betragte, et luksusproblem. Der er efterhånden mange iranske spillere rundt omkring i Europa, som spiller godt for deres respektive klubhold og scorer mål i massevis.

Omvendt er der også nogle, som normalvis vil være at finde i startopstillingen eller i hvert fald i truppen, som har skuffet.

 

Lad os tage et kig på nogle af de offensive profiler! 

Karim Ansarifard, angriber, klub: Olympiakos, Grækenland.

En spiller som 27 årige Karim Ansarifard skal uden tvivl indlemmes i startelleveren. Ansarifard har scoret 9 mål i 13 kampe for den græske topklub Olympiakos FC, der er den mest succesfulde klub i landet og som for øjeblikket ligger nummer 1 i den græske Superleague. Så med andre ord kan Queiroz ikke komme udenom ham.

 

Kaveh Rezaei, angriber, klub: Charleroi, Belgien.

Udover Ansarifard kommer Queiroz heller ikke udenom 25-årige Kaveh Rezaei. Rezaei har scoret 10 mål i 20 kampe for Charleroi, som pt. ligger nummer 2 i den belgiske Jupiler Pro League. Rezaei har dog ikke været fast inventar på landsholdet, hvorfor det bliver spændende at se, om Queiroz udtager ham.

 

Reza Ghoochannejhad, angriber, klub: Heerenveen, Holland.

Udover Ansarifard og Rezaei råder Queiroz også over angriberen med det mundrette navn Reza Ghoochannejhad. Den 30-årige Ghoochannejhad har scoret mange mål på det iranske landhold og i den hollandske Eresdivisie, hvor han repræsenterer Heerenveen. Dog har denne sæson ikke været en dans på roser, eftersom Ghoochannejhad har manglet noget skarphed, med kun 2 mål i 17 kampe, hvoraf han er startet inde i 13.

 

Sardar Azmoun, angriber, klub: Rubin Kazan, Rusland.
En spiller, som har været meget omkring landsholdet, men har skuffet i indeværende sæson, er 23 årige Sardar Azmoun. Azmoun så i en periode uovervindelig ud, men har pt. scoret skuffende 1 mål i 19 kampe for Rubin Kazan i den russiske Premier League, hvor han dog kun er startet inde i 7.

 

Queiroz og de iranske tilhængere må og skal håbe på, at Azmoun og Ghoochannejhad genfinder deres tabte form, for de kan i sidste ende være forskellen på sejr og nederlag for ”Team Melli”, som er det iranske landsholds kælenavn.

 

Mehdi Taremi, angriber, klub: Al-Gharafa, Qatar.
Ud over de førnævnte spillere har Queiroz også Mehdi Taremi, som i indeværende transfervindue har skiftet den mest traditionsrige og vindende klub i Iran Persepolis ud med Al-Gharafa i Qatar. Taremis’ skifte vidner dog ikke ligefrem om store sportslige ambitioner, hvorfor det ikke kan siges, om Queiroz udtager ham.

 

Alireza Jahanbakhsh, midtbane, klub: AZ Alkmaar, Holland.

Saman Ghoddos, midtbane, klub: Östersunds FK, Sverige.

Ansarifard, Rezaei, Azmoun, Ghoochannejhad og Taremi er alle virkelig dygtige angribere, men heldigvis har landstræner Queiroz også midtbanespillere, som kan score mål. Tag fx Alireza Jahanbakhsh, som har scoret 7 mål i 17 kampe for AZ Alkmaar i den hollandske Eresdivisie samt svensk-iraneren Saman Ghoddos, som har scoret 8 mål i 21 kampe for Östersunds FK i svenske Allsvenskan, som foråret 2018 står over for at skulle spille mod de engelske storfavoritter Arsenal i Europa Leagues 16.-dels finalerne.

Det bliver spændende at se, hvem Queiroz sætter sin lid til, når den endelige 23-mand store trup skal udtages. Iran kommer uden tvivl under et gevaldigt pres, men ”Team Melli” skal så sandelig ikke afskrives på forhånd.

 

Denne VM-optakt er skrevet af Adam Azizi Engell.

Studerer arabisk og islamstudier på Aarhus Universitet.

E-mail: adam.aziziengell@gmail.com