Disse iranske brød er meget lange, men man kan også bage dem i sin egen ovn i den længde, man ønsker.

 

Opskrift:

1 tsk gær

3 ½ dl vand

2 tsk salt

100 g grahamsmel

300 g hvedemel + ekstra til æltning

1 spsk olivenolie

 

Topping:

½ spsk hvedemel

½ dl vand

1 tsk olivenolie

½ tsk sukker

2 spsk nigellefrø (jomfru i det grønne)

2 spsk sesamfrø

 

Iransk_brød_02

 

Dette brød bages i Iran udelukkende med hvedemel, men man kan, hvis ønsker en smule grovhed i brødet, tilsætte grahamsmel. Rør gæren ud i det lunkne vand, og tilsæt salt og grahamsmel. Lad dejen stå 5-10 minutter, indtil den begynder at boble.

 

Rør hvedemelet i, og ælt dejen grundigt igennem med så meget mel, som den kan tage. Den skal være blank og elastisk. Læg dernæst dejen i en skål med lidt olie i bunden, og lad den hæve tildækket et lunt sted til dobbelt størrelse, 1-2 timer.

 

Ælt dejen igennem igen, og del den i to lige store portioner. Lad dem hæve endnu en halv times tid i skåle med lidt olie i bunden. Lav imens toppingen, der skal få frøene til at hænge fast: pisk melet ud i vandet, og tilsæt olie og sukker. Bring det i kog, og lad det tykne. Hvis det bliver for tykt, så tilsæt lidt vand. Blandingen skal kunne smøres på dejen med en bagepensel.

 

Rul de to portioner dej ud til aflange stykker, der måler ca. 12 x 32 cm. Lav 4-5 riller på langs ad brødet. Brug fx en spisepind. Tryk kanten lidt hele vejen rundt med en finger. Pensl melblandingen på brødene, og drys med nigella- og sesamfrø. Sæt brødene i en 225 grader varm ovn og bag dem gyldne, ca. 15 minutter.

 

Typisk servering til enhver ret i Iran er radiser, krydderurter og salt.

 

Iransk_brød