Titel: “Det persiske køkken”
Forfatter: Inge Lynggaard Hansen
Udgivelsesår: 2019
Forlag: Muusmann Forlag
Sideantal: 153 sider
Vejledende pris: 229,95 kr.
Af Shahin Aakjær
Det persiske køkken er ganske enkelt pragtfuldt. Velduftende, nydeligt at se på og frem for alt, byder Iran på fantastiske smagsoplevelser. Nu har en dansk kvinde samlet “… en overflod af skønne retter fulde af duft og smag” i en kogebog. Og hun har gjort det rigtig godt.
Jeg overvurderer nok mine egne evner i et køkken. Gåpåmodet fejler ingenting, men når det kommer til stykket er jeg nok ganske middelmådig mellem komfuret og køkkenbordet. Jeg lærte at lave mad af min iranske far og smagen af Iran blev rygraden i min madlavningen. Umiddelbart er min måde at lave iransk mad på “den rigtige” og jeg ved at jeg ikke står alene med den indstilling. Når det gælder Iran, iransk politik og persisk mad ved iranerne bedst. Derfor skal forfatteren bag denne kogebog, danske Inge Lynggaard Hansen, først og fremmest have ros for at turde kaste sig ud i et projekt som dette.
Allerede da jeg første gang prøvede en af opskrifterne af, kunne jeg mærke den konservative iraner der bor inde i min mave. Jeg slog op på side 116, for at lave kuku sibzamini. En slags kartoffelfrikadeller som jeg nærmest kan lave mad bind for øjnene. Jeg plejer at gennemkoge kartoflerne og mose dem, men til min store forbløffelse stod der at de skulle rives i bogen. Nu stod verden da ikke længere. Resultatet så anderledes ud end jeg var vant til, men smagen kunne jeg ikke sætte en finger på.
Inge Lynggaard Hansen ved det også godt selv. Hendes bog starter spørgsmålet: “Kan man overhovedet tillade sig at skrive en kogebog på et andet folks og lands vegne?”. Svaret må være ja, for Inge har gjort et fantastisk stykke arbejde. Hun har håndplukket nogle af de lækreste iranske retter, lavet lette instrukser og taget nogle billeder som også viser at hun er en dygtig fotograf. Billedsiden er skøn og tillokkende. Bogen inspirerer til at gå på eventyr i køkkenet, men er også et forbilledligt gør-det-selv-projekt, der emmer af professionelt håndværk og kærlighed.
Smagen af Iran er noget helt specielt. Mange tror fejlagtigt at iransk mad er stærkt, men når man får et stykke Iran i munden er det surt som citron, lime og granatæble, parfumeret som rosenvand og magisk som safran. Rejser man i Iran kan det til tider være en kamp at prøve de mange retter, for iransk mad skal spises hjemme hos iranerne. På restauranterne er kebab på spyd alle vegne, for det er en ret iranerne ikke bare lige kan lave derhjemme. Som turist skal man hjem til de lokale, for at få hele smagsoplevelsen med. Men nu kan man også få et stykke af Iran med hjem i form af denne kogebog.
Det iranske køkken er også fascinerende, på grund af sin diversitet. Det afspejler landet, der som iranerne ofte praler af, har det hele. I nord kan du stå på ski ned ad sneklædte bjerge gennem nåletræsskove og i syd kan du opleve verdens varmeste temperaturer i ørkenlandskaberne. Det har naturligvis også sat sit præg på Iran, at klimaet, naturen, råvarerne og kulturen er så varierende. Sanktionerne har oven i købet gjort Iran til et af de lande der er tættest på at være selvforsynende. En iransk ret er også en smagsprøve på den rige kultur landet indeholder.
Inge Lynggaard Hansens “Det persiske køkken” er en glimrende ormehul ind til iranernes smagsunivers. Papiret er tykt, slidstærkt og madlavningsvenligt. Transskriberingerne virker lidt improviserede og man savner tidsangivelser, men forklaringerne er gode og flere steder er det skåret helt ud i pap med billeder i vinduer, der som en tegneseriestribe, forklarer fremgangsmåden. Den er flot, informativ og appetitvækkende. Man får lyst til at bestige det iranske køkken og bestille en billet til Iran for selv at hente samtlige ingredienser.
Denne anmeldelse er skrevet af Shahin Aakjær
Kandidat i Mellemøststudier/Persisk fra Københavns Universitet
Email: info@fabeldyret.dk
0 Comments