Af Shahin Aakjær

Rygtet vil vide, at husskaden har en forkærlighed for skinnende ting. Guld, sølv og den slags. Men mennesket har nu også altid haft en stor begejstring for ædelt metal. Du husker sikkert de stopfyldte skattekister i sørøverfilmene, som du så som barn. Hvis du vil se en virkelig skat, bør du tage ind og se de persiske kronjuveler.

Bag metaldetektorer og tonstunge jerndøre finder man de gamle iranske kongers skattekamre, nede i kælderen under Den Islamiske Republik Irans Centralbank. Som man kan læse på deres hjemmeside, er det “…et minde om bittersøde sejre og nederlag og de svage og magtfulde herskeres stolthed og arrogance…”.

Det må man give dem ret i. Den har ikke fået for lidt. Det mørke kælderrum er fyldt med detaljerige smykker, kostbare ædelsten, elegant dekorerede sabler og prangende kongekroner. Det er en ganske overdådig samling af ting, man troede hørte til i disneyficerede udgaver af “1001 og En Nats Eventyr”. Har du en romantisk prins eller prinsesse i maven, kan du snildt brug en time eller to dernede i mørket.

Foruden verdens største lyserøde diamant finder man shahens berømte påfugletrone, smukke kongekapper, en kæmpe globus af guld og den sidste iranske dronning – Farah Pahlavis – brudesmykker. Lokalet emmer af magi og eventyr. Men der ligger også en mere dunkel side af historien gemt hernede.

Guldmønterne har en bagside. For det er måske den dekadence, der ligger her, der fik den iranske befolkning til at rejse sig og sige fra over for monarkiet. Når man ved, hvilke udfordringer den iranske befolkning har stået over for i dagligdagen, er det svært at forstå prioriteringen af smykker. Det er verdens tredjestørste samling af kronjuveler, kun overgået af det engelske kongehus og den russiske zarfamilie.

Samlingen blev først beskrevet under safavide-dynastiet, der regerede i Persien fra 1502 til 1736. Da afghanerne invaderede landet i 1719, tog de samlingen med sig som krigsbytte. 19 år efter vendte magtbalancen, og Nader Shah genvandt de stjålne skatter og tog dem med tilbage til Iran fra Kabul. Siden er samlingen vokset, og den er nok mest kendt fra Mohammed Reza Pahlavis regeringsperiode fra 1941 til 1979. Her blev dele af samlingen brugt under kroningen, til bryllupper og til større royale begivenheder, som fejringen af 2.500 året for Det Persiske Rige i 1971.

Efter Den Islamiske Revolution i 1979 var der stille om kronjuvelerne i nogle år. Mange var bange for, at samlingen var blevet stjålet og smuglet ud af landet, solgt eller måske endda ødelagt. Nogle få af genstandene manglede da også, da kronjuvelerne igen blev udstillet for offentligheden i 1990’erne.

Hvad: Centralbanken på Ferdowsi Avenue i Teheran. Tlf: (+98 21) 6446 3785

Hvornår: Åbent året rundt. Fra lørdag til tirsdag 14.00-16.30. 

Pris: 200.000 iranske rial (40 DKK). Prisen er inklusiv engelsktalende guides.

Denne blog er skrevet af Shahin Aakjær.

Kandidat i Mellemøststudier/Persisk fra Københavns Universitet.

E-mail: info@fabeldyret.dk

Skærmbillede 2016-02-18 kl. 00.45.20