Når man koger ris, er det vigtigt at bruge en gryde, der er rigeligt stor, da risene udvider sig under kogningen.
Opskrift på tjello:
8 dl basmatiris
1 1/2 l vand
1 spsk salt
2 spsk smør
1/2 tsk safran opløst i 4 spsk varmt vand
Kom risene i en gryde, og hæld rigeligt vand i. Rør forsigtigt i risene for at fjerne stivelse og urenheder. Gentag processen, indtil risene ikke længere afgiver stivelse, og vandet er klart. Lad risene stå i vand i et par timer. Dette er ikke strengt nødvendigt, men det forkorter kogetiden og giver et bedre resultat.
Inden kogning hældes opblødningsvandet fra. Bring 1 1/2 liter frisk vand i kog i en stor gryde, og tilsæt salt. Kom risene i, og når vandet koger røres forsigtigt rundt for at undgå, at risene klistrer. Lad koge i ca. 10 minutter. Tag risene af varmen, og hæld dem i en si til afdrypning.
Smelt dernæst halvdelen af smørret i gryden, og tilsæt risene. Skal det være pænt, formes risene til en pyramidelignende form. I en separat gryde smeltes resten af smørret med 1/2 dl vand, der fordeles over risene.
0 Comments