Når man koger ris, er det vigtigt at bruge en gryde, der er rigeligt stor, da risene udvider sig under kogningen.

 

Opskrift på tjello:

8 dl basmatiris

1 1/2 l vand

1 spsk salt

2 spsk smør

1/2 tsk safran opløst i 4 spsk varmt vand

 

Kom risene i en gryde, og hæld rigeligt vand i. Rør forsigtigt i risene for at fjerne stivelse og urenheder. Gentag processen, indtil risene ikke længere afgiver stivelse, og vandet er klart. Lad risene stå i vand i et par timer. Dette er ikke strengt nødvendigt, men det forkorter kogetiden og giver et bedre resultat.

 

Inden kogning hældes opblødningsvandet fra. Bring 1 1/2 liter frisk vand i kog i en stor gryde, og tilsæt salt. Kom risene i, og når vandet koger røres forsigtigt rundt for at undgå, at risene klistrer. Lad koge i ca. 10 minutter. Tag risene af varmen, og hæld dem i en si til afdrypning.

 

Smelt dernæst halvdelen af smørret i gryden, og tilsæt risene. Skal det være pænt, formes risene til en pyramidelignende form. I en separat gryde smeltes resten af smørret med 1/2 dl vand, der fordeles over risene.

 

Efter et par minutter begynder risene at dampe. Læg et viskestykke eller et lille håndklæde omkring låget, som lægges over gryden. Risene dampes videre ved middel varme i ca. 20-25 minutter. Risene kan holdes varme på laveste blus inden servering.