Et nyt computerspil tager dig med ind under overfladen på 1979-revolutionen. Du står som spiller over for moralske dilemmaer og skal træffe svære beslutninger, der får indflydelse på historiens gang.
Af Keyvan Bamdej
I år er det 37 år siden, at det iranske monarki anført af Mohammad Reza Pahlavi, shah af Iran 1941 – 1979, blev væltet, og landets shia-muslimske gejstlige omdannede landet til en islamisk republik.
Spillet, “1979 Revolution: Black Friday”, agerer som en art tidsmaskine. Den mildt sagt løfter dig fra din stue, hvor du trygt og godt sidder, og dumper dig ind i den brutale virkelighed og kampens hede i Teherans tumultariske gader i ugerne op til revolutionens udbrud fra januar 1978 til februar 1979.
I spillet giver man den som den uerfarene fotojournalist, Reza Shirazi, der har taget sin uddannelse i Tyskland og nu er vendt hjem til sit fædreland for at berette for verden og sine europæiske venner om den massive utilfredshed, der tilsyneladende er med Shahens måde at håndtere landet på.
Sammen med sin fætter Babak begiver han sig ud på Teherans gader og stræder for at fotografere, møde og tale med personer fra alle slags fløje og fraktioner i landet. Det værende alle grupper, lige fra kommunister, mujahedinere til fundamentalistiske muslimer, liberalister, sekularister og trofaste shah-støtter.
Reza Shirazi bliver ufrivilligt draget mere og mere ind i konflikten og hans fotografier får større betydning, end han umiddelbart kunne have forestillet, endsige ønsket sig, hvorfor han også ender i et dunkelt forhørslokale og bliver frittet af den kyniske efterforskningsleder, Haj Agha, i det notoriske berygtede fængsel Evin.
Hvad der gør “1979 Revolution: Black Friday” spilleværdigt er rent ud sagt ikke grafikken – selvom den med næb og klører bærer spillet igennem og henleder tankerne på nostalgiske Grand Theft Auto. Nej, det, der er fedt ved spillet, er, at det baseret på faktiske begivenheder og virkelige hændelser, hvilket øger troværdigheden og giver spilleren lyst til at fuldføre de mange forskellige baner, der findes i spillet.
Dét og så, at man som spiller aktivt står over for en lang række moralske dilemmaer: Hvad vælger man eksempelvis at sige til den magtgale Haj Agha, når han manipulerer og truer én på livet – og tester ens psyke og goodwill til at samarbejde? Eller når han byder én på the og siger, inden han har stillet koppen på bordet, “drik, du må være tørstig”?
Spillet er dokumentarisk sat sammen, der er iransk tale mikset med engelsk, og man får via det brede persongalleri en rigtig fin forståelse for revolutionen, som den tog sig ud for snart fire årtier siden. I spillet er også indlejret en masse ekstramateriale, hvor man ved et enkelt klik kan læse mere om revolutionen, hvis man skulle have lyst.
Det er en nobel og innovativ tanke, at vigtige historiske begivenheder som 1979-revolutionen kan tillæres via computerspil. Og det er netop af den grund, du skal købe spillet. For har du ikke en tilbundsgående forståelse for spændingerne under revolutionen, men du har mod på at vide mere, så kan det være en afslappet og underholdende måde at lære historien på.
Formålet med altomiran.dk er at holde interesserede danskere og herboende dansk-iranere opdateret med blogindlæg, film- og boganmeldelser, madopskrifter, historier, rejseberetninger, nyheder, billeder og begivenheder fra og om Iran. Holdet bag er taknemmelig for, at du læser netop disse ord. Det må betyde, at du er en nysgerrig sjæl. Vi håber, at du blev/bliver klogere på, hvad Iran er for et land, og at du i fremtiden får lyst til læse med noget oftere. Vi ses!
En dokumentar om Iran
Viktors Farmor
STØT ALT OM IRAN
Alt Om Iran modtager ikke mediestøtte, bruger ikke pop-up-reklamer og har ikke nogen betalingsmur.
Støt vores utrættelige arbejde ved at donere et valgfrit symbolsk beløb (eksempelvis 50, 100, 200, 500 eller 1.000 DKK) via følgende crowdfundingsite:
0 Comments