Den persiske højtid Nowruz bliver nu national helligdag på lige fod med Nytårsdag, Skærtorsdag og Langfredag.

Det erfarer Alt Om Iran, som har talt med flere centrale kilder i den danske regering.

Den nye nationale helligdag betyder, at både børn og voksne vil kunne holde fri fra job og skole for at fejre forårets kommen, som Nowruz egentlig markerer.

Initiativet til at gøre det persiske nytår en national dansk helligdag kommer i kølvandet på mange års ihærdig integrationsindsats fra de omkring 19.000 danske iranere. Siden midt 70’erne har den iranske befolkning søgt mod Danmark, hvor de her har bidraget til det danske samfund ved især at læse på længere videregående uddannelser, heriblandt medicin- og ingeniørstudiet.

Denne indsats vil den danske regering nu gerne honorere. Til trods for at moderne iranere er kendt for at fejre nytåret i 13 dage, vil det vedtagede forslag i første omgang kun indebære én officiel helligdag, nemlig første dag i jævndøgnsforåret, hvor solen står præcis over ækvator.

»Vi har i mange år været vidner til en helt enestående motivation blandt den dansk iranske befolkning i forsøget på at tage den danske kultur til sig. Jeg kender for eksempel mange iranere, som holder jul og danser om juletræet. Derfor føler vi, at det er helt på sin plads, at vi nu efter en lang årrække giver noget tilbage og viser vores taknemmelighed,« siger den centrale kilde fra regeringen, der er iransk gift og elsker pistacienødder.

Læs mere om Nowruz her:

Ifølge politikeren er Nowruz en højtid, som de danske børn meget gerne må lære mere om og tage til sig. Det iranske nytår har nemlig en større symbolsk værdi end den vestlige gregorianske, da det på én gang både er en højtid og et nationalt samlingspunkt, som ikke kun går op i hat og briller, men som lærer børn og unge kerneværdier.

»Der er nogle helt åbenlyse fordele ved at gøre den iranske højtid til en national helligdag, da danske børn samtidig får en unik mulighed for at få indblik i en storslået, historisk og smuk kultur med vigtige menneskelige værdier. Haji Firooz er et fremragende eksempel på en figur, der kan samle store som små. Det er også tiltrængt herhjemme, hvor flere har slået tvivl om julemandens eksistens,« siger han.

Lovforslaget om at gøre Nowruz til en national helligdag i Danmark var allerede til afstemning i Folketinget i 2013. Her måtte der efter en længerevarende udveksling af taarof mellem politikerene sættes en stopper for, at forslaget blev vedtaget. Ved afstemningen i år var der derfor forbud mod taarof og i stedet medbragt te, dadler og shirini til at bløde forhandlingerne og stemningen op.

Læs mere om taarof her:

Den nye helligdag vil træde i kraft fra fredag 20. marts 2020.

Også Lars Løkke Rasmussen vil holde tale

Men det er ikke det eneste, som den dansk iranske befolkning kan se frem til. For entusiasmen omkring Nowruz er også nået til Statsministeriet, hvor den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen i flere år har mæsket sig i iranske godter. Det er ikke nogen hemmelighed, at vejen til Lars Løkke Rasmussen hjerte går gennem hans mave. Derfor har den iranske regering med fuld overlæg medbragt persiske nationalretter som “Ghorhmeh Sabzi”, “Lubia Polo” og retten over dem alle “Sabzi Polo ba Mahi” i den indædte kamp på at få gjort Nowruz til national helligdag.

Den iranske smiger og tarof har allerede vist sin gennemslagskraft på verdensplan. Som mange måske er bekendt med, gav den forhenværende amerikanske præsident Barack Obama efter og ønskede den iranske befolkning glædelig Nowruz gennem adskillige taler. Det samme har den canadiske premierminister Justin Trudeau, siden han overtog embedet i 2015.

Hvorvidt Lars Løkke Rasmussen har ladet sig inspirere, eller de mange års indsmigrende tilnærmelser endeligt har virket, vides ikke. Men faktum er, at statsministeren har besluttet sig for at holde en særskilt Nowruz-tale til den dansk iranske befolkning i 2020, som efter sigende skulle være på lige fod med den traditionelle tale nytårsdag.

Nowruz, der er en over 3.000 år gammel fejring af forårets kommen, stammer fra zarathustrismen og betyder »ny dag«. De antikke zarathustraer/persere fejrede de første fire dage af Nowruz almindeligt, mens den sjette dag Norooze Bozorg (store ny dag) var den vigtigste, eftersom den var Zarathustras fødselsdag.

PS: Vi gør for god ordens skyld opmærksom på, at denne artikel er en aprilsnar.

Denne artikel er skrevet af journalisterne Christina Thomsen og Keyvan Bamdej
E-mail: kontakt@altomiran.dk