Af Adam Azizi Engell

Iran er en stolt fodboldnation, og fodboldens popularitet kender ingen grænser i det store mellemøstlige land. Popularitet er dog ikke ensbetydende med succes, hvilket “Team Melli” desværre kan nikke genkendende til.

VM 2018 bliver iranernes femte VM-slutrunde, med deltagelse i 1978, 1998, 2006 og 2014. De kan derfor ikke ligefrem betragtes som fast inventar ved VM, men fremtiden ser fald lys ud, eftersom Iran for første gang nogensinde har formået at kvalificere sig til to slutrunder i træk, hvor sidste gang var Brasilien i 2014.

Iran har spillet både mindeværdige og mindre mindeværdige opgør ved VM. Især huskes opgøret ved VM i 1998 mellem USA og Iran, et opgør som desværre må siges at have fået megen opmærksomhed af andre årsager end den sportslige. Iran spillede deres anden gruppekamp i gruppe F mod USA, en gruppe derudover bestående af Jugoslavien og Tyskland. Iranerne tabte både opgøret mod Jugoslavien og Tyskland, men opgøret mod USA skulle vise sig at blive et historisk et af slagsen.

Midtbanespilleren, Hamid Estili, scorede til 1-0 efter 40 minutter og Mehdi Mahdavikia, en anden midtbanespiller og levende legende i iransk fodbold, scorede til 2-0. Iran var dermed et skridt tættere på sensationen. Amerikanerne reducerede efter 87 minutter, men det blev ikke til mere end en reducering, og sensationen samt Irans hidtil og nuværende eneste sejr ved et VM var en realitet.

 

Se højdepunkterne fra 2-1 sejren mod USA fra VM-slutrunden i 1998 herunder: 

Udover kampen mod USA, huskes også kampen mod Argentina ved VM i Brasilien i 2014.

Iran, som deltog for første gang siden 2006, stod over for Argentina, med verdens muligvis bedste fodboldspiller, Lionel Messi, i spidsen. Iran var på forhånd blev spået en ydmygelse mod argentinerne, men en ydmygelse skulle man lede længe efter.

Argentinerne havde meget svært ved at bryde igennem iranernes solide defensiv og dermed score, mens iranerne i den anden ende kom til nogle chancer, som kulminerede med et omdiskuteret muligt straffespark til Irans Ashkan Dejagah, som dog ikke blev dømt.

Fodbold er dog en ond sport, og Lionel Messi scorede til 1-0 på et fabelagtigt langskud i kampens tillægstid og ødelagde dermed iranernes drømme. Udover kampen mod argentinerne var VM 2014 dog ikke en slutrunde, der var værd at huske, med 0-0 uafgjort mod Nigeria og et 3-1 nederlag mod Bosnien.

 

Se højdepunkterne fra 1-0 nederlaget mod Argentina fra VM-slutrunden i 2014 herunder:

Nu er scenen sat, og den hedder Rusland 2018. Iran kommer med selvtillid efter en god kvalifikation og en interessant trup, så det bliver spændende at se, om Iran formår at overraske. Vi krydser i hvert fald alle vores fingre.

 

Denne VM-optakt er skrevet af Adam Azizi Engell.

Studerer arabisk og islamstudier på Aarhus Universitet.

E-mail: adam.aziziengell@gmail.com