Af Adam Azizi Engell

Ovenpå en ubesejret kvalifikation i Asien, skulle iranerne påbegynde deres VM optakt med diverse venskabs- og træningskampe.

Venskabs- og træningskampe er vigtige, eftersom de er den ideelle optakt til en slutrunde, hvor træneren får mulighed for at afprøve nye spillere, spilsystemer og taktikker.

Det ses ofte, at fodboldforbundene foretrækker at arrangere kampe mod nationer, som spillemæssigt eller niveaumæssigt ligner dem, man skal møde i en slutrunde.

Som med meget andet i forbindelse med det administrative og institutionelle i iransk fodbold, er slutresultatet også et skuffende et af slagsen i dette tilfælde.

Iran har mødt Togo, Rusland, Panama, Venezuela, Tunesien og Algeriet, generelt nationer som er milevidt fra Spanien og Portugal, som iranerne står over for i Rusland.

Tunesien og Algeriet er velsagtens de eneste, som kan sammenlignes med en af Irans kommende modstandere i Rusland, nemlig Marokko.

 

Godkendt optakt
Hvordan er det så gået iranerne i deres venskabs- og træningskampe? Umiddelbart er det gået godt.

Iranerne har spillet seks kampe siden sidste kvalifikationskamp, hvor det er blevet til fire sejre, en uafgjort og et nederlag.

Iranerne spillede især to gode kampe imod Panama og Algeriet, hvor de i begge tilfælde vandt med 2–1. Iranerne spillede godt i begge kampe og havde et tydeligt overtag, som de formåede at udnyttede.

Omvendt var 1–0 nederlaget til Tunesien et eksempel på, hvordan man ikke skal spille en fodboldkamp, for det var i sandhed en kamp, der ikke er værd at huske på.

På papiret ser det godt ud med fire sejre ud af seks mulige, men det er alligevel svært at sige, hvor iranerne står niveaumæssigt pt.

Jeg frygter lidt, at vi ikke finder ud af det, før dommeren fløjter første gruppekamp i gang mod Marokko 15. juni 2018.

Iranerne har dog en enkelt træningskamp mod Usbekistan 18. maj 2018, og der florerer rygter om yderligere træningskampe mod Tyrkiet og Grækenland i maj, som naturligvis vil hjælpe lidt på formen.

 

Det iranske fodboldforbund frustrerer

Generelt er det svært ikke at blive irriteret og frustreret på grund af det iranske fodboldforbund.

Meget kunne gøres bedre, og hvor er det typisk, at en evig rival – både på og uden for banen – i form af Saudi Arabien har mødt et landshold som Belgien, som må regnes for et af verdens allerbedste landshold pt.

Et andet aspekt er landsholdstrøjerne, som ikke er blevet offentliggjort endnu. Der florerer dog imidlertid rygter om, at de bliver lanceret i forbindelse med træningskampen mod Usbekistan 18. maj 2018.

Desværre kan det ikke udelukkes, at den slags uro og mangelfuld planlægning og organisering uden for banen, får indflydelse på det, der sker på banen. Alligevel har jeg svært ved at forestille mig det, for Team Melli er desværre nok vant til det.

Spændende bliver det at se, hvordan det hele ender for Iran ved slutrunden i Rusland til sommer.

En ting er dog sikkert, og det er, at iranerne vil kæmpe med alt, hvad de overhovedet kan – til ære for deres fædreland og dets 80 million indbyggere.

 

Denne VM-optakt er skrevet af Adam Azizi Engell.

Studerer arabisk og islamstudier på Aarhus Universitet.

E-mail: adam.aziziengell@gmail.com