Af Nathalie Vandsø Hajian

I det centrale Iran, omgivet af ørken, finder man byen Yazd, som også er hovedstad i provinsen med samme navn.

Byens kendetegn er i høj grad dens unikke, velbevarede gamle arkitektur, som desuden har skaffet byen en plads på UNESCO’s Verdensarvsliste i 2017.

Yazd er kendt under navnet ”Vindtårnenes by” (Shahr-e bâdgirhâ) grundet det store antal vindtårne, som traditionelt er blevet brugt til at skabe naturlig ventilation i bygninger.

Siden Yazd kom på UNESCO’s Verdensarvsliste er turismen steget betragteligt.

Jeg besøgte selv Yazd i marts 2017 uden på forhånd at have haft noget specifikt bekendtskab til byens seværdigheder og historie.

Derfor håber jeg, at denne top-10 over byens attraktioner vil inspirere andre til at besøge denne perle i ørkenen.

Nr. 1 – Den gamle bydel

Højdepunktet ved Yazd var for mig utvivlsomt den gamle bydel, der med sine bygninger beklædt med halm og mudder og sine små, snoede gyder danner rammerne for et syn ulig noget, jeg nogensinde har set før. Man kan besøge en af de utallige caféer eller restauranters rooftop, som giver adgang til denne formidable udsigt med en horisont pyntet med moskeer og vindtårne, mens man samtidig nyder et måltid mad eller en kop te.

 

Nr. 2 – Amir Chakhmâq komplekset

Dette treetagers kompleks i centrum af Yazd er et af byens helt store vartegn. Komplekset er multifunktionelt, idet det blandt andet rummer en moske, en konfekturebutik og et offentligt badehus. Den store plads med samme navn, som det befinder sig på, er prydet med blomster, kunst og iskiosker.

 

Nr. 3 – Bâgh-e Doulatâbâd

Har man lyst til at blande en frisk gåtur med noget historisk, skal man tage til Doulatâbâd haven. Denne persiske have er, som alle andre persiske haver, fyldt med cyprestræer og springvand, men i dens midte finder man et 33 meter højt vindtårn. Stiller man sig inde i tårnet, kan man mærke den naturlige ventilation, hvilket kan være behageligt på en sommerdag i 40 graders varme.

 

Nr. 4 – Zarathustrisk ildtempel

Zarathustrismen opstod i det præislamiske Iran og er en af verdens ældste religioner, som angiveligt er blevet grundlagt mellem det 16. og 10. århundrede fvt. Det er en monoteistisk religion, der bygger på troen om det gode overfor det onde. Yazd er centrum for zarathustrismen, og menigheden her anslås at være på omkring 10.000-15.000 mennesker. Inde i ildtemplet kan man opleve en hellig flamme, der efter sigende skulle have brændt, siden før islam blev statsreligion i Iran i år 1501.

 

Nr. 5 – Ørkentur

Skulle man have lyst til at besøge den omgivende ørken, kan man med fordel få hjælp til arrangering hertil på sit hotel eller vandrehjem. På disse ørkenture kan man spotte vilde kameler, besøge hellige zarathustriske lokaliteter såsom Chak Chak og nyde en solopgang eller solnedgang i smukke omgivelser.

 

Nr. 6 – Fredagsmoskeen

Fra restauranternes rooftops kan man ikke undgå at spotte fredagsmoskeen, som blev opført i det 14. århundrede. Med sine to høje minerater og fliser i smukke blå farver er moskeen et prægtigt syn, der genspejler den klassiske islamiske arkitektur.

 

Nr. 7 – Vandmuseet

Grundet byens geografiske placering og det tørre klima måtte man i oldtidens Iran finde på kreative metoder, når man skulle fordele vand rundt i byen. Yazd er berømt for sine akvædukter, også kaldet qanât, som er et vandforsyningssystem, der netop fordelte vand rundt i de tørre områder. På vandmuseet kan man se en af disse akvædukter samt en udstilling om historien og arkitekturen bag disse.

 

Nr. 8 – Khân Bâzâr

Den traditionelle basar i Yazd er altid et besøg værd, hvad enten der skal spenderes eller ej. De gamle gyder inddeler basaren i flere små dele, hvoraf en af disse er at finde ved Amir Chakhmâq komplekset. I basaren kan man købe alt, hvad hjertet begærer: guld, krydderier, håndvævede tæpper og kobbergryder.

 

Nr. 9 – Zurkhâneh

Hvis man er interesseret i sport, kan man med fordel besøge et af de traditionelle zurkhâneh (house of strength) og overvære en træningssession. Mænd i alle aldre træner med store trækøller og vægte, mens træneren sidder på en forhøjning, spiller tromme og reciterer traditionelle digte, så mændene kan opnå fuld koncentration.

 

Nr. 10 – Hotel Kohan

Hvad enten man har valgt et hotel eller ej, kan det anbefales at besøge Kohan hotellet, som er et traditionelt hotel tæt på centrum. Her kan man for alvor mærke den klassiske persiske atmosfære. I hotellets gårdhave finder man smukke og farverige omgivelser, som kan nydes med en kop te, hvis man skulle have brug for en lille pause fra sin sightseeing.

 

Denne blog er skrevet af Nathalie Vandsø Hajian.

Studerende på Københavns Universitet, Mellemøstens sprog og samfund, persisk.

Email: nathaliehajian@outlook.dk